2012. október 23., kedd

Vasvárisok a város előtt- szívvel lélekkel



Néhány gondolat az 1956-os forradalomra emlékező városi ünnepségről

Győri Izabella

Állok a tömegben Nyíregyháza város 1956 –ra emlékező ünnepi rendezvényén, és nagy a csönd Aki állt már ilyen-olyan központi ünnepségek közönségeként nagy tereken, az tudja, milyen sokat ér ez a csendesség. Az ilyen színpadra tekintő, az ottani történést átélő, szavakra-zenére hallgató -  valódi figyelem.

Ezt vívta ki ma délelőtt az ünnep és két tucat vasváris, az előtt a „zöld irodaház” előtt, ahol  annak idején, 56 éve a forradalom nyíregyházi eseményei lezajlottak. 



Részt vettem a műsor  megírásában, így ismertem a forgatókönyv minden sorát, s mégis álltam ott a csöndben ma délelőtt, és nem tartottam túlzásnak a mögöttem álló suttogását, aki a végén azt mondta szomszédjának: „Ez lenyűgöző volt…”. 


Mitől is volt más ez az élmény, mint a leírt szavak  és a pontosan kiszámított dramaturgia?
Természetesen az itt-től és most-tól, hogy ma van az a nap, az 56 évvel ezelőtti forradalom ünnepe. 
S még inkább attól, ahogyan a Vasvári Pál Gimnázium diákjai életre keltették a műsor szövegét. Az énekesek átvitt és konkrét értelemben is tiszta hangjaitól, a diákszínpadosok mélyen átélt szereplésétől, a rendezés sok apró ötletétől. 


Szívvel-lélekkel készült ez a műsor, s így is adták elő ma a gimnázium diákjai a városlakóknak.
Mindannyiunk nevében, akik ma ugyanígy szívvel-lélekkel szerettünk volna ünnepelni, köszönöm ezt az élményt minden szereplőnek.  

S mert a tehetséget felfedezni, bátorítani, művelni kell, külön köszönet illeti Mikó Gyöngyi, Pásku Judit és Borosné Puskás Bernadett tanárnőket is azért a figyelemért, melyet a diákok kapnak tőlük, és azért a munkáért, melyet a műsor színpadra állításáért végeztek.

Most még néhány napig lehet majd fogadni nagy örömmel a gratulációkat, utána pedig új feladatok várnak a diákszínpadra. Hogy melyek, arról az őszi Momentánban már be is számolunk.
Addig is keressétek a  rendezvényen és az azt követő kis „premier-ünnepségen” készült további képeket a Momentán facebook oldalán !  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése